SCHOKVAST

interviews

Stappen in de virtuele ruimte. Met Sander Duivestein.

Alles wat digitaal is wordt al gauw als ‘nep’ bestempeld. Maar het effect van de technologie waarmee we onze eigen realiteit kunnen creëren, is dat bepaald niet. In deze SCHOKVAST praten Mark en Joris met Sander Duivestein, één van de auteurs van het boek ‘Echt Nep’, dat een tastbare doorkijk geeft op de toekomst. Een aflevering over Web 3.0, waarin kansen, bedreigingen en verschillende Metaverse-scenario’s de revue passeren. Verdiepend en verhelderend. Voor als je straks niet wil verdrinken in een virtueel moeras.

Artificial media. Een zegen of een vloek? Met Sebastian Plasschaert

Zelfschrijvende en pratende bots zijn geen toekomstmuziek maar actuele hulpmiddelen van de hedendaagse nieuwsorganisatie. De impact van artificial intelligence binnen productieproces is hierin cruciaal. Enerzijds maakt dit het leven van mediabedrijven makkelijk maar anderzijds liggen verschillende vormen van ‘fake’ inhoud op de loer. Een zegen of een vloek? Hierover praten Mark en Joris met Sebastian Plasschaert die met zijn bedrijf XS2Content een actieve speler is in dit domein.

De volgende stap in de evolutie van de werkende mens. Met Martijn Boomsma

De levensverwachting van bedrijven daalt in rap tempo tenzij ze zich aan hoge snelheid steeds opnieuw uitvinden. Maar hoe gaat het eigenlijk met de mensen die de bedrijven bevolken? Onrust, stress en burn-out zijn aan de orde van de dag. Martijn Boomsma, oprichter van Hatch wil daar wat aan doen. Door de mens centraal te zetten en weerbaar te maken voor de snel veranderende wereld om zich heen.

Het grote graaien van energiebedrijven. Met Joost Bon.

De gasprijs is ontploft en de rekening gaat volledig naar de burger. Er wordt gespeculeerd en gehandeld als nooit tevoren terwijl de argeloze burger er helemaal niets meer van snapt en lijdzaam de woekerwinsten van energiemaatschappijen aanziet. Ondertussen staat de kachel kil op 16 graden en douchen we met koud water. In deze SCHOKVAST proberen we de bomen een beetje door het bos te zien aan de hand van switch-expert Joost Bon.

Een digitale identiteit. Wat, hoe en waarom? Met Roger Olivieira.

De komende jaren zullen geld en identiteit object zijn van voortschrijdende digitalisatie. In deze SCHOKVAST focussen we op het thema identiteit, want deze geauthenticeerde verschijningsvorm zal de komende jaren op een veel vloeiendere manier kunnen meereizen in ons leven. Minder gedoe met papier, meer privacybescherming en een decimering van het aantal administratieve handelingen om jezelf voort te bewegen in de maatschappij. De voordelen en werking van een digitale identiteit worden gedetailleerd uit de doeken gedaan door Roger Olivieira, co founder van Ver.iD.

Een groenere wereld begint bij een ander businessplan. Met Arthur Herpel.

Is er leven na een succesvolle carrière in het marketing- en communicatievak? Die vraag stelde Arthur Herpel zich ruim twee jaar geleden. En in deze editie van SCHOKVAST horen we dat het antwoord daarop volmondig ‘Ja’ is. Elke marketingtruc, -tactiek of -strategie kun je namelijk ook inzetten met een betere wereld als doel. Hoe deze reis verliep en waar hij nu staat vertelt Arthur, managing partner van Heldergroen, op eerlijke en authentieke wijze. Een reisverhaal dat niet afgerond is, maar wel een duidelijke bestemming heeft.

Leren en creëren in de web3 space. Met Rik Oostenbroek.

Op zestienjarige leeftijd ontdekte Rik Oostenbroek Photoshop, wat een transformatief moment in zijn leven was. Het bracht hem van ‘misfit’ naar gerenommeerd creator: met zijn merkbepalende werk bediende hij instituten zoals Apple, Nike en Adobe. Als NFT-artist opereert hij tegenwoordig volledig zelfstandig, en bouwt hij aan zijn digitale kunstenaarschap. In deze aflevering gaan we op zoek naar de essentie van kunst en de dynamieken van Web3 die voor makers van belang zijn.

Hoe is het gesteld met ons politieke bestel? Met Ton F. van Dijk.

De politiek is verworden tot een door technocraten gestuurd en bevolkt systeem. De verbinding met de maatschappij is in grote mate verloren gegaan. Wantrouwen tussen burger en politiek groeit aan beide kanten met rasse schreden, en deze dynamiek – gecombineerd met verschillende globale crises – kan verschillende onplezierige scenario’s tot gevolg hebben. Zonder zwartgalligheid geeft Ton F. van Dijk een scherpe, realistische analyse op waar het mis gaat en waar de oplossingen te vinden zijn. Een eerste SCHOKVAST van het nieuwe, vierde seizoen, die helpt om te landen in de wereld anno 2022.

Op naar een nieuwe maatschappij! Hoe gaan we dat doen? Met Bob de Wit.

Onze wereld kent tal van grote uitdagingen. Bob de Wit, visionair en professor te Nyenrode, brengt in deze SCHOKVAST de toekomst helder dichtbij. Dit door het heden te verklaren aan de hand van relevante beschikbare technologieën, in combinatie met wijze lessen uit het verleden. Een soort ‘Follow-the-money’, maar dan op geopolitiek macroniveau en uitgesmeerd over 6000 jaar. Waar het ons brengt? Dat is aan het collectief of aan de elite, maar dat alle elementen van onze samenleving drastisch gaan veranderen staat vast.

Creatiedrang en strategie gaan hand in hand

In deze SCHOKVAST pakken Mark en Joris het anders aan. Ze zetten naast een gast ook een podcast centraal. Een podcast over reclameprofessor Giep Franzen. Giep legde de basis voor de reclame-industrie in Nederland. Als merkstrateeg, bureau-eigenaar en, later, als bijzonder hoogleraar. Aan de hand van historische fragmenten en interviews blikken we samen met Mary Hoogerbrugge terug op het leven van Giep, maar vooral bespreken we de opkomst en professionalisatie van reclame als een vak.